Cavall alat

Cavalls alats de Tarquínia, art etrusc, exposats al Museu Nacional de Tarquínia

Un cavall alat és un cavall amb un parell d'ales, generalment amb plomes i inspirat en els ocells. Aquesta forma fantàstica i imaginària del cavall, ha estat present des de l'Antiguitat en l'art i els relats de mites i llegendes, de diferents religions, i en les tradicions del folklore popular. Originari de l'antic Pròxim-Orient, el cavall alat arriba a Europa amb el Pégàs de la mitologia grega. Està molt present a la mitologia àrab, i a l'Índia, tant en les tradicions hindús com en el budisme. Es constata l'existència a la Xina, en els Étruscs, a França en el folklore del Jura, a Corea amb Chollima, a Àfrica i a Amèrica del Nord.

Estudiat per Spinoza, i diferents psicoanalistes, el cavall alat combina el simbolisme del cavall clàssic, el de l'animal ctònic i psicopomp, amb el de l'ocell, animal de lleugeresa i elevació espiritual. L'origen de la iconografia i les tradicions que l'esmenten són, sens dubte, lligades a la imatge cosmogònica de l'animal-llampec fecundant la Terra, recolzada per la difusió del cavall domèstic. Es troba lligat al somni i a la imaginació, les pràctiques xamàniques, on el xaman cavalca un animal alat per passar a través de diferents estats de consciència, on podria també igualment tenir un paper en la difusió del seu mite.

El cavall alat més conegut, Pegàs,[1] ha vist el seu nom estendre's per designar per extensió tot tipus de cavall alat al món occidental. També es una figura heràldica imaginària bastant freqüent, i un tema que s'ha generalitzat en totes les manifestacions artístiques. Diferents obres modernes de gènere fantàstic, els còmics i els jocs de rol compten amb cavalls alats. Luno the White Stallion és un personatge d'una sèrie de dibuixos animats. La saga de Harry Potter en presenta diversos, sobretot els sombrals. Els cavalls alats s'han popularitzat amb les nenes a la fi del segle xx, en particular gràcies a les llicències de joguines com les de My Little Pony i la Bella Sara.

  1. Wagner, Marc-André. Dictionnaire mythologique et historique du cheval. [Tome 1], [Mythes, cultes et légendes hippiques en Eurasie]. 1. Monaco: Éd. du Rocher, impr. 2006, p. 138. ISBN 2268059960. 

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy